MS ve veslování v Račicích – projekt #ADOPTROWING

MS ve veslování v Račicích – projekt #ADOPTROWING
  1. září 2022 jsme se se studenty kvarty zúčastnili Mistrovství světa ve veslování v Račicích, které se do Labe arény vrátilo po 29 letech. Český veslařský svaz společně s Labe arénou Ústeckého kraje vytvořily na míru letošnímu šampionátu projekt, který každou účastnickou zemi propojil s ambasadory, vybranými z dětí a studentů českých škol.

Projekt nese příznačný název #ADOPTROWING a díky němu má každá veslařská federace, startující na MS, své domácí fanoušky. Gymnázium Kadaň se stalo ambasadory veslařů z Rakouska a setkali jsme se osobně se zástupcem týmu na zahajovacím ceremoniálu MS. Studenti mě velice potěšili, protože se zapojili do rozhovoru. Zpočátku trochu stydlivě v německém jazyce, ale plynule všichni přešli do anglického jazyka. Pan Lambert z Vídně byl velice milý a ptal se studentů na jejich budoucí plány. Obdaroval naše studenty hezkými dresy a ti si je hned oblékli a reprezentovali Rakousko po celý den ve všech připravených aktivitách, hlavně při štafetovém závodu „Česko vesluje“ na veslařském trenažéru, v závodech na 4×100 m a 4×200 m.

Během dne byl pro účastníky připraven bohatý program hlavně ve spolupráci se složkami Integrovaného Záchranného Systému, které též soutěžily a zapojily se do štafetového závodu na trenažeru.

Nejvíc jsme se těšili na večerní program, kde nás čekalo oficiální slavnostní zahájení MS ve veslování 2022. Měli jsme tu čest, nést při slavnostním zahájení vlajku rakouské veslařské federace, se kterou jsme byli propojeni v projektu #ADOPTROWING.  Dále jsme zastupovali nezúčastněné ambasadory pro izraelskou veslařskou federaci a nesli jejich vlajku. Při slavnostním nástupu vlajkonošů panovala úžasná atmosféra, kterou nedokážu ani slovy popsat.

Vyvrcholením skvělého dne na MS byla světelná show dronů. Úplnou tečkou za celodenním programem byl nádherný ohňostroj nad krásně připravenou LABE arénou. Počasí nám moc nepřálo, byla zima a pršelo, přesto jsme si všichni tento významný den užili.

Moc děkuji Matyášovi Pufflerovi, Andrejce Klusákové, Honzovi Točíkovi, Karolíně Ježkové, Tomášovi Koutskému, Ríšovi Seidlovi a Hedvice Hoření z kvarty za vzornou reprezentaci naše gymnázia v Račicích.

Mgr. Andrea Horčicová