Kaprálův mlýn

Kaprálův mlýn

Třída kvarta se od 11. do 15. 11. vydala na pobyt do Kaprálova mlýna, kde byli společně s Tomášem Řehákem a Lídou Novákovou. Areál Kaprálova mlýna se nachází nedaleko Brna, v okolí krásné přírody Moravského krasu, kterou měli studenti možnost poznat.

Program byl zaměřen na ekologii, technologie a přírodní vědy, kde využívali své dosavadní znalosti, ale také se něco nového přiučili. Hned po příjezdu se rozdělili do skupin. Každá ze skupin se seznámila s vynálezem, který nějakým způsobem pomáhá v domácnostech, a následně je svým spolužákům předvedli. V rámci večerního programu je přijel navštívit zoolog Roman Zajíček, který měl velmi zajímavou přednášku o zvířatech z okolí.

V úterý skupiny prozkoumávali lesy a jeskyně v údolí Říčky pomocí předem vyznačené trasy na tabletu. Během cesty odpovídali na otázky a plnili různé úkoly. Později si studenti připravili krátké prezentace s fotografiemi, aby sdělili své poznatky ostatním. Další den se vydali pryč z areálu na celodenní výlet, během kterého shlédli Rudické propadání a  navštívili jeskyni s názvem Hospoda, kde měli možnost slézt do úzkých prostor. Dále navštívili pískovnu Seč, Býčí skály a barokní kostel Panny Marie ve Křtinách. Večer se v pohodlí a v teple u krbu seznámili s historií Kaprálova mlýna. Ve čtvrtek, opět ve skupinách, vyrazili do terénu. Prováděli vědecký výzkum v různých lokalitách údolí Říčky. Pozorovali biotopy, život ve vodě a tok krasové vody. Poslední den dopoledne se studenti rozdělili do dvou skupin. Jedna se vydala na slanění ze skály a druhá se vydala do podzemí na průzkum jeskyně Netopýrky. V poledních hodinách opustili areál a vydali se na cestu domů.

I přes špatné počasí si kvarta pobyt velmi užila, dozvěděla se mnoho nových věcí a odpočinula si od namáhavých všedních dnů…

Anna Langerová a Veronika Andrášková, 4.O

Kaprálův Mlýn