Zdokonalujeme se v angličtině

Zdokonalujeme se v angličtině

Kadaňské Gymnázium významně pomáhá studentům v příležitostech pro zdokonalování se v angličtině.  Jednou z dalších byla událost, kdy v prvním dubnovém týdnu do Kadaně dorazili na výměnný pobyt studenti z Isendoorn College, která se nachází v nizozemském městě Warnsveld. 

Tato škola je bilingvní a studenti se v ní učí například dějepis, zeměpis nebo společenské vědy výhradně v angličtině. Už se těšíme, až v červnu pojedeme na oplátku na návštěvu do Nizozemí my, a zmíněnou výuku zažijeme v praxi a třeba se jí necháme inspirovat.

Spolupráce těchto dvou škol už trvá hezkou řádku let, vždy s velkým ohlasem studentů i rodičů. Letošního výměnného pobytu se účastní kvarta. Probíhá to tak, že si český žák do své rodiny na necelý týden ubytuje nizozemského žáka. Český student a jeho rodina se musí o žáka po celou tu dobu náležitě starat. Dopolední program zajišťuje škola, odpolední či večerní pak rodina. 

Jaké programy měli studenti se školou? Byla to například Scavenger Kadaň úkolová hra, 

výlet po královské cestě v Praze nebo plavba lodí po Vltavě. Také jsme byli na zámku v Bečově se podívat na relikviář svatého Maura. Ve zdejší botanické zahradě jsme si pak opékali buřty a absolvovali dva výukové programy. V jednom jsme stopovali zvířata v přírodě a v druhém jsme poznávali unikátnosti rostlin a stromů zdejší zahrady. Jiný den jsme zas měli několik výukových dílen ve škole, kde studenti např. cvičili s gymbally, zdolávali lezeckou stěnu, mikroskopem řešili detektivní případ pomocí forenzní biologie, provedli několik efektních chemických pokusů v laboratoři, hráli badminton nebo vypli půlku mozku v kreativní dílně. 

Jakou zábavu připravili rodiče nebo studenti sami pro své hosty? Jeli ukázat lidem ze země rovin naše hory, bobovali na Klínovci, hrál se bowling, také proběhl piknik, ale i společné promítání filmu. Některé skupiny šli plavat, šlo se také na pizzu apod. 

Víte co je na tom všem nejdůležitější? Že se studenti absolutně ponořili do angličtiny. Používali ji po celý týden, ve všech možných situacích, které mohou nastat. A tak bylo například kouzelné vidět, jak i ti, kteří na hodinách bojují s ostychem mluvit, najednou mluví jako by se nechumelilo. Přirozeně. A s radostí tomu vlastní pro 14letého mladého člověka.    

A další společný týden nás čeká třetí týden v červnu, kdy jedeme do Nizozemí my. Těšíme se moc!

David Ďulík a Šárka Hlaváčková