Gymnázium Kadaň umí nejen tvůrčí psaní

Gymnázium Kadaň umí nejen tvůrčí psaní

Na první pohled možná vypadá Gymnázium Kadaň jako taková obyčejná škola, ale zdání klame. Uvnitř se skrývá obrovský potenciál. Pojďme společně nahlédnout „pod pokličku“  českého jazyka, kde se pořád něco děje…

Úspěchy v literárních soutěžích

Cestu do literárních soutěží provází nejprve mnoho cvičných prací, někdy to sice trochu bolí, ale častokrát je i hodně legrace. Češtinářky své svěřence neúnavně trénují a trénují a  poté se mohou společně radovat z úspěchů, které zákonitě přicházejí. V Chomutovském kalamáři 2019 to byla zásluhou Lucie Bajerové a Tomáše Hodyce tři vítězství, trochu zvláštní rok  2020 přinesl Lucii další ocenění – tentokrát bronzovou příčku. Přední místa v kraji   tradičně obsazujeme v soutěži  Evropa ve škole – z vítězství se naposledy radovaly Jana Spurná a Linda Synková.  O úspěch bojujeme pravidelně   i v celostátní soutěži Památníku Terezín, kde Jana Gaveleková vybojovala ve velké konkurenci v minulém  ročníku 8. místo. Přímo srdeční záležitostí se stala celostátní literárně-historická soutěž TGM – život, dílo a význam pro současnost, kde jsme v posledních ročnících dokázali opakovaně vítězit zásluhou Elišky Syrovátkové, Jany Spurné, Markéty Tudorové, Maxmiliána Ference.

Literární sborník Takoví jsme byli

Literární sborníky mají na Gymnáziu Kadaň tradici a vydávají se u příležitosti významných výročí  či mimořádných událostí (např. výročí založení školy či spolupráce s Domovem pro seniory v Kadani). Ovšem v letošním roce byla laťka posunuta ještě výše, neboť na konci května  2020 pokřtěný  sborník „Takoví jsme byli aneb The Way We Were“ obsahuje práce  studentů (bez jednoho) jedné třídy. Jde o 4. A   školního roku 2019/2020. Práce  vznikaly během čtyř let jejich studia. Je kompletně celý jen jejich dílem –  krásná originální titulní strana, jejímž autorem je David Shamal,   ilustrace,  nápadité texty, celý sborník je opravdu jedna velká radost!

Nesedíme jen ve škole, jezdíme do divadel a na exkurze

Studenty vedeme k tomu, aby navštěvovali divadelní představení, upevňujeme u nich vztah k divadlu,  k literatuře obecně, ke kultuře a posilujeme u nich estetické vnímání. V  Městském divadle Most jsme zhlédli Zamilovaného Shakespeara, Ostře sledované vlaky, nižší stupeň školy pobavil Mauglí. Když ještě situace dovolila, v rámci Klubu mladého diváka jsme se v  Goja Music Hall seznámili s velkolepým Fantomem  opery, ve Švandově divadle nás okouzlil Obraz Doriana Greye a sezonu jsme tehdy zakončili v Divadle Na Vinohradech bravurním Lvem v zimě s Dagmar  Havlovou v hlavní roli.

Když svět funguje normálně, na konci května nikdy nechybíme na Mezinárodním knižním veletrhu a  festivalu Svět knihy v Praze. To je učiněný ráj pro všechny knihomoly i sváteční čtenáře. Besedy, workshopy, autogramiády a všude knihy… Nádhera!

Už jednou se nám  podařilo vydat po stopách Karla Jaromíra Erbena na několikadenní exkurzi v půvabném kraji básníkova rodiště, jímž je Miletín. Jen co to bude opět možné, vyrazíme zas!

Toto bylo jen letmé nahlédnutí  „pod pokličku“ českého jazyka na Gymnáziu Kadaň, vězte, že je toho samozřejmě ještě mnohem víc, v listopadu Den poezie, pravidelné čtenářské dílny, spousta projektů – např. Záložky spojují školy, Souboj čtenářů, zkrátka – pořád se něco děje a to je moc dobře. Tak ať se nám všem i nadále daří!

Gymnázium Kadaň umí nejen tvůrčí psaní